Friday, March 12, 2010

Alhamdulillah

Semalam 12 Mac 2010 merupakan satu hari yg mendebarkan dan menakutkan bagi saya.. kenapa? sebab hari itulah saya akan mendapat result SPM saya. Hasil usaha saya selama 2 tahun. Tapi saya khuatir dengan result saya itu.. Baguskah? Cemerlangkah?
Dan saya bermimpi bermacam2 jenis mimpi.. Saya dapat 7A,4A dan macam-macam lagi..bagi rakan2 saya yang lain semua mereka mendapat result mreka pada 11 Mac 2010. Debaran saya untuk mendapat result esok di kemuncaknya..

Melihatkan result sahabat saya semuanya bagus2 mungkinkah ada harapan? Saya tidak tahu.. mungkin ada yang tertanya2 mengapa result lambat? Allah izin kami pelajar sains merupakan calon persendirian kerana Sek Men Al-Hidayah itu hanya pusat untuk pelajar Sastera sahaja.
Dan saya terfikir..mungkin Allah nak beri peluang untuk saya berdoa..Dan malam itu doa saya kpd Allah dengan bersungguh2, dengan kerendahan hati kpd Allah, meminta kerana Allah berkata bahawa diriNya dekat kepada kita lebih dari urat leher kita sendiri..Rakan2 saya di Perlis,Selangor,Kedah dan semuanya mendoakan saya utk mendapat result terbaik lebih dari result mereka yang mantap2 belaka..

"Ya Allah, kau kurniakan aku result terbaik di sisiMu walaupun bukan di sisi manusia Ya Allah.. Jika bukan demiku berikanlah result yg terbaik demi ibuku, ayahku, dan guruku yang banyak berkorban dan bekerja dengan Ikhlas di jalan Mu Ya Allah..sesungguhnya Engkau maha mendengar dan memakbulkan doa hamba Mu"

"Ya Allah, jika aku berjaya Ya Allah, ini bukanlah usahaku semata ya Allah. Ini adalah apa yang engkau tetapkan. Kau izinkan tanganku untuk menulis, kau ilhamkan otakku untuk berfikir malah berikan aku kudrat utk hidup dan aku ini milikMu ya Allah. Jadi aku tiada kene mengena sedikitpun dengan result yang akan Kau berikan kerana ini adalah kejayaanMu ya Allah"

Umi berpesan..

"Apa pun result kamu, kamu kene terima apa yang Allah nak bagi. Kita sebagai hamba kena menerima dengan redha apa yang Allah tetapkan. Allah tu maha bijaksana mengatur segala2nya jangan pertikaikan keputusan Allah. Kalau kamu menangis kerana result, lihat balik iman kamu. Kamu belajar kerana Allah atau peperiksaan?

Dan waktu ditunggu2 pun tiba..Bismillah...dan
"Asma, kamu dapat 10A!! tahniah!!"

Ya Allah, terima kasih ya Allah. Ya Allah aku bersyukur ya Allah!! Percubaan ku hanya 6A masakan aku boleh dapat 10A?Ya..Allah boleh lakukan apa sahaja..Allah boleh tentukan sesuatu dengan kuasa Allah.. Allah mendengar doa hambaNya..Allah maha memakbulkan..betullah kata ulama' ini..

"doa merupakan senjata mukmin yang tak pernak tersasar dari sasarannya...."

Terima Kasih tidah terhingga kepada Mualim dan Mualimah dan semua warga Hidayah yang mengajar saya..

Tahniah juga kepada rakan2 yang berjaya dengan cemerlang..Jadi jangan terus putus harapan dengan Allah..bersangka baik dan terus berdoa, berdoa, dan berdoa..kita hanya hamba dan layaklah untuk meminta pencipta kita atas semuanya.. Aku bersyukur dan redha...tetapi ujian ini juga besar, hati selalu diingatkan ini semua kejayaan umat islam dan Allah..dan setiap ujian itu adalah tarbiyah daripada Allah..

TERIMA KASIH YA ALLAH!!!!

2 comments:

areMaL said...

tahniah :D

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

terima kasih Allah..
Alhamdulillah semua ini dtg dari Allah..