Tuesday, June 22, 2010

subject saya di dalam course tamhidi syariah dan undang-undang

salam..
bagi adik-adik atau sesiapa sahaja yang berminat untuk mengambil course syariah dan undang-undang ini ingin saya berkongsi sedikit sebanyak tentang subjek-subjek yang terdapat dalam course ini..

pertama
Introduction to Law.. dalam subject ni kita didedahkan tentang malaysia legal system, english law (common law), difference between civil and criminal law and their terminology, federal constitution, dan lain-lain lagi.

kedua
english I and english II.
kami pelajar law wajib untuk mendapatkan band 4 in muet. Jadi outomatiknya kami kene work hard double daripada pelajar science technology dan medic memandangkan mereka perlu mencapai band 3 sahaja untuk menyambungkan pelajaran.
dan semester dua nanti kami akan belajar tentang legal english for law.

ketiga
mabadi' ila syariah islamiah (usul fiqh)..ya..subject ini di dalam bahasa arab dan lecturer kami juga memberi syarahan dalam bahasa arab. Jadi sebelum masuk ke kelas kami perlu menyiapkan ketahanan mental dan fizikal untuk memahami subject berkenaan.

keempat
madhkal ila fiqhiyyah..dalam bahasa arab juga dan penerangan dalam bahasa arab semestinya. pendek cerita, semua lecturer menggunakan bahasa arab dan sangat sedikit bahasa malaysia yang keluar dari bibir-bibir mereka. Dan subject ini berkenaan sejarah2 berkenaan fiqh.

kelima
quranic dan hadith for science social. well, nampak macam english but..totally arabic!!

keenam
bahasa arab I dan bahasa arab II. Belajar tentang bahasa arab, nahu dan sorof. So nota2 arab spm jangan buang (pengajaran utk diri sendiri).

ketujuh
ICT skill. Untuk lawyer tidak dapat tidak untuk tahu guna komputer..nak cari kes2 dan lain.


well, apa yang best course lawyer di usim ini meskipun sarjana muda mengambil masa lima tahun, ijazah kami termasuk syariah dan sivil law. Tak semua universiti buat begitu..dan hanya USIM sahaja yang melakukannya setakat ini..

jadi, nak jadi lawyer?

40 comments:

Muhammad_92 said...

tumpang komen..
teringinnya diri nak sambung ke USIM..tamhidi syari'ah..( dah mintak tp x dapat )
x de rezeki nampaknya..
selamat berjuang.

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

insyaAllah..
susunan Allah itu satu yang amat misteri dan semestinya terselit hikmah di situ..terima kasih atas sokongan..

seorang hamba said...

seronoknya tengok subjek2 yg asma blajar kat sana.byk manfaat yg bakal diperoleh insya Allah.belajar elok2 na kat sana.ma'annajah!!

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

kak ainin..ader blog diam2 yek...
insyaAllah..moga mendapat manfaat..
kak ainin macamana..sambung mana?

Amin Misran said...

Ukhti, i advice you to stay firm in LAW...

For my case? it is a complicated one..

May The Blessings of ALLAH be upon you...

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

insyaAllah I will stay..
may Allah give me strength to get band 4 for further my study in Syariah Law..

Amin Misran said...

Band 4? that's so easy...

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

yeah??
well thanks for the support..
i really appreciate that..

maizan said...

salam akak..
kalo x dpt band 4 mcm mana??

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

wasalam..
erm..kalau xdpt band4 jgn risau sbb kpt dah tukar dah band3 pun bleh msuk dgn syarat result b.i spm kene a,a-,a+

amalina rosli said...
This comment has been removed by the author.
amalina rosli said...

slm kak,,
sy mmg super minat laa ngan course tamhidi undang2 n syariah ni,,mmg apply course ni laa kt upu,,tp cmner nk ckp ea,,ye mmg amek rmai plajar aliran sastera ke cmner??sy pljar aliran sains,,result spm kire ok jgak kot,,rmai ckp ye amek bdak satera rmai,,so chance nk dpt course ni kre cerah x??
thanx a lot 4 ur attention:)
^^

amalina rosli said...
This comment has been removed by the author.
masyitah*azzahra* said...

assalammualaikum kak...
nak tanye nie...klo tamhidi syariah usim nie...die ambek budak ikot merit ke..???

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

amalina rosli: first thanks sebab sudi bace blog akak...frankly speaking mostly pljr tamhidi syariah undang2 masa sem lepas ramai dari aliran sains, lebih dari separuh so aliran x menjadi masalah yg penting kalau skor bm, sejarah insyaAllah..bagi yg berminat nak msuk usim mesti ade arab ng psi or pqs..

masyitah: erm...semua universiti cara pengambilan pelajar sama..tapi untuk usim akak tak tahu lar yg penting bila adik/kakak apply di upu kene buat pilihan pertama..dan kalau cukup syarat(ba,pqs/psi) n spm ok insyaAllah..

aecha93 said...

salam...saya brjya dpt twrn tuk tmhdi ini..tapi stlh baca artikel ni..sya trtanya blhkh saya yg tak brapa sgt utk arab ni boleh survive..hrp dbri pndpt,psnn atau motivasi..

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

adik..jgan takut utk belajar..mase mule2 semua same..semua tkut sebab b.arab tpi sebenarnye xde pape pun..belajar slow2..lecturer akan cube sedaye upaye utk kite fhm... bljr ni seronok..subjek pun best!! jgn tkut n terus mlgkh ke depan dan minta Allah bantu..

aecha93 said...

terima kasih kak...

VoiD said...

teringin sangat nak amk course nyh.. tp xde asas arab.. huu~ bukan rezeki kot.. semoga akk berjaya jd lawyer yg adil :)

miomop said...

akak,
nak tnye,
biasanye paling min pelajar yang dia pilih utk asasi ni berapa A dia pilih?
agak2 banyak tak peluang kerjaya yang ada untuk bidang nih?

biehabee said...

salam akak , nak tanya . ape peluang pekerjaan kos nie ea , selain jadi lawyer ?

biehabee said...

salam , akak ! nak tanya lagi . erm ~ ape bidang agama yg boleh diceburi dalam USIM ni ? pengajian islam ade atau pun psikologi ? terima kasih , akak .

AZA_CRAYON said...

salam. akak. saya tak pandai bahasa arab. bukan tak pandai. memang tak tahu pown. T^T mcm mane ek? saya mmg nak amik course ni. :'( lg satu, peluang pekerjaan mcm mane?

AZA_CRAYON said...
This comment has been removed by the author.
Dato Eliy said...

kalau saya takde asas arab dan sejarah saya teruk ? :'(

biehabee said...

AssalamualAikum akak , bole tolong jwb soalan sye yg diatas tuh ??

Azharuddin Razak said...

ape pluang kerjaya bagi kos ni ? bleh terangkn ? :)

syasmiq said...

Kak, selepas tamhidi kalau nk sambung ijazah kat ubiversiti lain selain dari usim bolehkah?

syawal bahari said...

kak,ap yg sy dengar ...kursus undang2 syariah ni adlh salah satu kursus yg memerlukan kos yg tggi...btol?

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

InsyaAllah utk peluang pekerjaan akak akn post entry bru, lps tamhidi spatutnye x boleh smbg ke uni lain, tp ade je yg buat.. Wallahua'lam

Kos yg tinggi xde la sgt nk compare to architect n so on,, cume beli bku n akta mcm tu..

haunted spear said...

salam, saya nk tanya...betul ke tahmidi syariah dan undang2 usim tidak diiktiraf di firma guaman....dan macam mana kita nak apply untuk jadi peguam syarie selepas tamat belajar di usim dalam bidang tahmidi syariah dan undang2

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

wasalam, pertama sekali untuk menjadi lawyer, seseorang itu mestilah layak or "qualified person" so that die boleh jadi lawyer di mahkamah mahupun firma guaman, dan Usim bukanlah salah satu university yg diiktiraf utk mengeluarkan lawyer2 yg "qualified" as x lepas LPQB lagi (Bar Council),, tp still dlm proses..

Secondly, Tamhidi is Foundation/Asasi dlm bahasa arab.. dan fakulti perundangan yg berada di Usim dinamakan Fakulti Syariah dan Undang2, adik2 lepasan tamhidi akan diserap masuk ke fakulti ini..

Selepas tamat pengajian 5 thn di sni, boleh jadi lawyer syarie dan sivil tp....

1) Perlu ambk DIJAP selama 2/4 semester utk jd lawyer syarie
2) Perlu ambk CLP after finished study utk jd lawyer sivil

harap info ini membantu

Alya Moktar said...

Akak, syariah ni kena hafal ayat Quran, hadis, etc.?

Siti Asma Bt. Mohd. Noor said...

Utk subjek syariah mmg perlu hafal hadis dan quran.. Tpi ikut subjek dan bab yg memerlukan hafalan tersebut :)

Ainaa Razak said...

Salam akak.. Sy lpasan tamhidi syriah n law..
sy ad few questions..
1-DIJAP tu test ke?
2-mcm yg akak ckp nk jdi lawyer syarie kena ambik DIJAP dulu kan? After 5 years degree ke?
3- kalau nk jdi lwyer civil kene ambik CLP so after 5 years degree jugak ke?
4-if nk jdi both lawyer syarie n civil,kene ambik DIJAP n CLP lah?

Tu je kot. Thanks akak 😊

Ainaa Razak said...

Salam akak.. Sy lpasan tamhidi syriah n law..
sy ad few questions..
1-DIJAP tu test ke?
2-mcm yg akak ckp nk jdi lawyer syarie kena ambik DIJAP dulu kan? After 5 years degree ke?
3- kalau nk jdi lwyer civil kene ambik CLP so after 5 years degree jugak ke?
4-if nk jdi both lawyer syarie n civil,kene ambik DIJAP n CLP lah?

Tu je kot. Thanks akak 😊

Siti noradibah said...

Akk...lpsan fsu ni mmg kna jdi lawyer ke?
Assalamualaikumm

Damia Azmi said...

salam akak, saya nak tanya kenapa usim bukan diantara pengeluaran lawyer yang " qualified" dan lepasan lepasan undangundang dan syariah di usim bagaimana perjalanan mereka seterusnya? maaf sebab pengetahuan saya tentang undangundang dan syariah ini agak cetek. Mohon untuk akak umtuk berkongsi lagi dengan saya. terima kasih.

AqilahZahirah said...

Em aasiff menyampuk. Tapi lect ada cakap yang student graduated from smsu ni bukan takleh dapat kerja,cuma takleh bukak firma guaman sendiri kan? Tapi peluang pekerjaan masih terbuka.

AqilahZahirah said...

Em aasiff menyampuk. Tapi lect ada cakap yang student graduated from smsu ni bukan takleh dapat kerja,cuma takleh bukak firma guaman sendiri kan? Tapi peluang pekerjaan masih terbuka.