Wednesday, March 30, 2016

2016 please be nice to me!

tahun ini aku sudah berumur 24, dan 24 tahun sudah aku hidup di dunia ini,, terasa hati ini merindui utk menulis dan mencoret dan segala men2 seperti dulu,,

benarlah, blog ini ibarat diari elektronik yg mana ia takkan kusam dek masa, xkan hilang dek terlupa, dan xkan hancur dek.. dek ape pulak ye, xper abaikan..

aku sebenarnya ingin mencari satu paksi di mana aku menulis di atas skop apa, di atas dasar apa.. dan untuk apa aku menulis,, mungkin kurangnya ibrah seperti dahulu membuatku malas dan lupa untuk menulis, atau mungkin aku terlalu sibuk dengan perkara lain sehingga meniggalkan blogku ini terkulai sepi, tidak seperti dlu..

cumanya, apabila sudah berumur 24 ini, aku makin sedar bahawa aku semakin dewasa (tua sebenarnye nk ckp) dan banyak perkara yg aku ambil enteng menari satu persatu di hadapan mata. first sekali of course la pasal jodoh. dah 24 kott,, dulu waktu sekolah target nak kawen umur 24, sekarang habuk pun xde, apatah lagi calon.. tapi aku percaya, bila sampai masanya, maka akan sampai masanya.. mungkin masa untuk aku bukan sekarang, aku tak bersedia lagi, mak aku pun ragu2 nk lepaskan anak dara dia.. banyak benda yang aku perlu belajar dan perbaiki.. jadi target aku nak kawen umur 27 la.. hahaha

secondly pasal umi aku,, umi aku sudah tua, rambutnya kelabu, tidak hitam likat seperti dulu.. wajah penuh garis2 keperihan serta kepayahan membesarkan anak2 seramai 9 orang. berapa lamakah lagi aku boleh bersama ibuku di dunia yang sama.. cukupkah aku berbakti pada ibuku,, nyawa kami bila2 masa Allah boleh tarik.. teringat waktu kecik, bila umi balik lambat dari sekolah (was a teacher) aku akan pegang baju umiku dan menangis serta berdoa biarlah kalau umiku mati, aku nak mati sekali..
ya Allah,, fikiran budak2 betul haha..xde smiley eh kat sni..okay x pandai..

thirdly of course pasal pekerjaan,, aku nak kerja apa, aku nak buat apa lps study semua masih blurr lagi. Tak tahu nak buat apa, nak sambung apa.. takpe lah moga aku tamatkan study ini dengan jayanya dulu, baru fikir dengan mendalam apa yang bakal aku buat.. lol

Jam sudah menunjukkan 2 malam dan aku perlu tido sebab esok nak study for midterm.. ya Allah permudahkanlah.. Engkaulah sebenar2 penolong,, Doakan semuanya dipermudahkan..
Ameen.. 

Nanti sambung lagi ;)

 Umi & Muslim berjogging pagi2 di Ipoh 😆

Friday, May 15, 2015

Love

Loving someone isn't something that u enjoy much... u will fell like u are the happiest person in this world.. u will think that everything feels alright and true.. but in the end, because of sooo much expectations that we are hoping for, we becomes easily upset about small things which we don't really care at all in the past.. It gives u pain also the cure, hell also the heaven..

U feel happy? It won't last long.. believe me.. it won't. There's no happily ever after. We live in a modern fairytale, no happy ending,  no wind in our sail. Yeah Salena's song..

I wish I love someone and only one that I won't lose anything when I pour all my heart towards him, instead it's something honorable to do so;  which is my Future Husband that I never meet. Haha.

Sorry my English.. this is basically just a random writing about something unimportant lol..

Tuesday, February 17, 2015

Umrah 2015 part1

18 - 29 Januari merupakan hari2 yang aku paling bahagia sepanjang aku hidup, ini kerana Allah beri kesempatan pada aku utk menjadi tetamu Nya. Reason knp aku post kat blog ni pun sebenarnya utk berkongsi pengalaman aku di tanah suci mekah dah madinah. Seperti mimpi bila Allah izin dan mudahkan urusan aku ke sana. Disebabkan aku pergi dengan bapak tiri makanya urusan nak pergi tu agak susah la jugak sebab Arab Saudi dah tetapkan perempuan yg bawah 45 tahun nak pergi sana kene ada mahram.

Bapak tiri is a good mahram..or muhrim.. but many documents that need to be authorised contohnya sijil nikah ayah dan umi aku, ic adik lelaki aku, letter of consent n so on. Ambik masa jugak nak kumpulkan semua dokumen2 tu tpi klau yg xde masalah sekejap jer dah boleh siap. Disebabkan aku x cuti lagi dan tarikh berangkat tu 2 hari lepas aku habis exam, urusan tersebut tertangguh dan lengthy. Dua tiga kali jugak la aku ulang alik ipoh nilai sebab nak setel bende2 tu semua.

Hati ni gusar jugak sebab aku takut umrah tahun ni mak dan ayah aku macam fifty2 nak pergi ke tak sebab abang aku sakit, klinik under renovation n so on. Lepas tahu tu aku pun tidak meletakkan harapan menggunung tinggi sebab mungkin bukan rezeki aku, dan aku berdoa semoga Allah permudahkan segala urusan kami dan Alhamdulillah sampai jugak aku ke sana. Alhamdulillah ya Allah.

Dan tahun ini my parents memilih agency umrah dan ziarah di bawah Zainal Kembara Sdn Bhd. Service tip top, boss die ikut sekali so urusan mcm mudah dan cepat skit sebab die tau port2 mana yg x ramai org dan selesa. Dan jumlah jemaah utk sesi Januari sekitar 14 org sahaja. Ya sikit daripada biasa yg beratus2 tu, tpi selepas pengamatan aku, yang sikit tu la sebenarnya selesa lebih skit, pergerakan berkumpulan pun lagi lancar dan tidaklah memakan masa. Bayangkan lepas turun flight, kene tunggu bagasi, keluar, cek visa bagai, dan kene tunggu seratus org baru boleh gerak, mau tak tertido kat airport tu.

Dan kebiasaannya, jemaah umrah akan dibawa ziarah ke Madinah dahulu sebelum ke Mekah menunaikan umrah, tapi kali ni kami pergi ke Mekah dahulu barulah ke Madinah. Aku tertanya2 juga sebelum pergi tu, biasalah first time, apa sebenarnya beza pergi Mekah or Madinah dahulu? Bace kat blog2 kebanyakannya akan ke Madinah dahulu. My mum said, same jer, cumenye diorang xyah niat ihram dalam flight, xyah pakai pakaian ihram dalam flight, n xyah jaga 13 pantang larang ihram tu dalam flight.

Tapi kitorang kene terus berpakaian ihram dari airport lagi, yang laki memang naik flight pakai kain ihram yg x berjahit tu, dan kene aware, bile Haji Zainal (boss merangkap tourist guide ) bagi signal, hendaklah kami semua berniat ihram lebih kurang sejam sebelum landing ke Jeddah sebab kapal terbang tu melalui kawasan miqat umrah utk mereka yg datang melalui kapal terbang.

Ape jer yang aku bawak pergi ke sana ya? Seperti orang lain, aku bawak baju2 yang secukupnya, sweater sbb org kate sejuk kat sane, tpi sejuk nye time subuh n malam jer, bile tengahari xde la sejuk mane, biasa jer. Tidak ku sangka pesanan2 kawan2 aku utk membawa losyen sebab nnt kering itu penting. Sebab aku amat tidak suke pakai losyen, dan bile x pakai muke dan bibir jadi kering, macam ada lapisan lain kat muke. Bile pakai bedak pun nmpak la garisan2 kulit mengelupas kat muke. Alhamdulillah mak aku bwk soothing gel alovera yg colourless tu, dan cepat serap ke muka. Xde la berminyak2 bagai mcm losyen. Sebelum keluar bilik jer memang kene pakai sbb muka aku dah burn dah bile x pakai dan sakit pedih jugak la. Mak cik yg ikut sekali tu nasihatkan spy beli jer purdah yg getah kat belakang tu and pakai bile kuar sbb habuk dan sebagainya. Kalau pkai mask takut x selesa and susah nak bukak pakai balik. Make sense dan mudah jugak.





Aku semakin dewasa..

Perghhh dah dkt 2 tahun aku x post kat blog nih.. ye lah..bile Instagram, FB, Wechat dll dah ade, mne nak layan dah blog2 nih..

Today is 17/2/2015, and many stuffs had happened to me.. kalau org bce post last aku mesti org ingat aku dh mati dah sbb x post2..

But I'm still alive, alhamdulillah, ya Allah alhamdulillah.. kau masih beri ku nyawa utk aku terus bertaubat kpdMu..

And this year I am 23!! Woohoo 23! Dah boleh kawen dah.. but still too young to make a family, ilmu di dada x cukup lagi dan banyak bende yg aku kene achieve..

In 2 years period that I've been missing (xdelah missing sgt, x tulis blog je pun),  big events happened to me.. which actually change my life totally..

Haa..rase nak tahu kan..pebender actually yg besar sgt tu.. ke3.. next post I will tell u guys..

*masih adakah yg mengikuti belog aku ini, aku pun x tahu hua3*

Tuesday, January 29, 2013

Sakit yg luar biasa..


okay, I wanna confess something.. for me, this sem, sem 3 2nd year really really tough for me..

banyak dugaan berlaku dan yg paling aku rasai bila waktu study week sebelum exam final..

selama seminggu aku banyak menghabiskannya di rumah di Ipoh.. study di Ipoh rasanya lebih aman dan tenang sbb xyah fikir mknn and so on..

dan pada jumaat, (exam pd rabu depan) aku bercadang nk balik nilai sebab byk lagi nk cover and study.. hafal lagi satu hal.. dan dgn izin Allah pagi jumaat itu aku rasa tekak amat perit.. mula2 aku ingatkan perkara biasa tpi setelah menjelang petang,, badan semakin panas.. pening yg amat.. selsema..

Allah.. ubat dah makan.. selera makan berkurang.. cuba utk tidur malam tu tpi keesokannya bertambah lagi teruk.. pening yg teramat2, muntah tpi xde bende yg perlu dimuntahkan.. tidur dgn apa2 posisi pun x selesa..badan terlalu panas.. kaki sejuk spt ais..

aku cuba gagahkan diri utk baca satu or dua bab,, bimbang menguasai diriku memandangkan exam makin hampir, tpi diri makin teruk..fokus aku hilang..tulisan spt berpusing2..

umiku.. umiku.. dia byak membantu ku.. ketika di shah alam.. sepanjang perjalanan ke sana spt hell bhs kasarnya.. Allah shj yg tahu..

di shah alam, umi taking full care of me.. waktu itu aku berasa amat bersyukur ada umi spt dia..

pada hari ahad, aku merasakan yg aku kembali pulih.. semua ini sbb umiku yg merawatku.. aku amat bersyukur krn mgkin aku akan sihat sepenuhnya ketika mengambil peperiksaan..

tp petang itu , badan ku kembali panas.. kakiku sejuk spt ais..waktu itu semua harapan ku utk memasuki dewan peperiksaan dgn keadaan yg sihat kembali seperti mustahil.. I've done everything..aku dah mandi, makan ubat, segalanya2.. hatiku mula hancur.. adakah aku ditakdirkan tangguh sem.. aku mula menyalahkan semua orang..

..............................................................................................................................................


dan aku memandang ke atas,, harapan ku cuma satu; Allah. Allah yg maha berkuasa, Allah yg mendengar segala doa hambaMu.. Allah yg dengan keizinanNya berlaku sesuatu.. dan aku berdoa sambil menangis dengan hati yg ikhlas,, benar2 ikhlas mengharapkan pertolonganNya..

dan pada waktu itu juga.. aku berasa kekuatan dan sakitku beransur hilang,, aku terus mengambil nota dan baca memandangkan aku kesuntukan masa,, aku terus memakan ubat dan aku merasakan sihat yg tidak pernah aku rasakan dulu..

Allah.. itulah pengalaman yg membuktikan Allah sentiasa mendengar doa hambaNya,, Allah,, he is the almighty.. Allahu Akbar,, Subhanallah..

jadi kwn2 jgn berputus asa dgn rahmat Allah..
yakinlah..

Sunday, January 27, 2013

aku tidak senang..

kata2 maaf itu mmg nampak mudah.. tapi beratnya seperti hirisan pedang yg datang dari hati menggores ke mulut.. dan itu yg menyebabkan sesetengah orang mendiamkan kata yg mudah itu dari mencalar egonya..

jika dia merasakan dia tidak layak utk meminta maaf.. fikir sekali lagi, dua kali lagi, tiga kali lagi.. manusia tak ada yg sempurna (kecuali manusia yg dipilih Allah).. manusia tak terlepas dari melakukan kesilapan,, kerana apa? kita manusia..

dan serius, aku tidak senang.. selama ini aku pekakkan telinga.. butakan mata.. ya, aku tidak tenang, aku tidak senang..

tolonglah..huraikan kemelut yg melanda.. ukhuwah itu lebih penting bukan.. mungkin aku yg berckp ini  senang tpi mahu melakukan itu memerlukan kekentalan jiwa yg tinggi.. ya aku tahu itu..

tapi, tidak bolehkah kalian, termasuk aku.. utk mencuba.. cuba.. berdoa kpd Allah spy ukhwah itu lebih erat..ukhuwah itu diutamakan..

dan aku tidak tahu bila ketidak senangan hati ini bisa menjadi tenang semula..

ya Allah..

permudahkan.. amin..