Wednesday, December 30, 2009

Panggilan Ilahi



Tajuk post saya kali ini tidak relevan langsung dengan gambar di atas.. Adakah disebabkan saya menyukai kucing? Itu memang tidak dinafikan lagi.. Entah berape banyak kubur kucing di rumah saya pun saya tidak ingat.. Pendek cerita saya memang kaki kucing.

Tetapi bukan kucing yang saya ingin bicarakan di sini tetapi sebaliknya. Cuba lihat kucing di atas.. Sangat comel dan seperti menunggu arahan.. Sungguh comel sekali..kawaiii!!! (maaf tidak dapat mengawal emosi)

Dan ceritanya bermula di sini...

"Kak Uda.. tadi Usu panggil kucing Usu pastu die datang.."

Saya pelik... mimpi ke adik saya ni? Biler maser die ade kucing. Bukan Umi dah buang kat pasar ke (yang dikutip kembali oleh abang saya yang juga kaki kucing). Saya buat endah tak endah sahaja..

"Kak Uda! Kak Uda dengar tak ni?"

"Alah...bukan tu kucing rumah belakang ke? Bukannye kucing Usu pun.."

"Kak Uda!! Itu kucing Usu tau.. Usu panggil die dan die datang.. Kak Uda tahu tak perasaan tuan kucing tu biler panggil kucing die and die datang.. Bahagia tau tak.."

Saya terdiam.. Merenung wajah adik saya yang bersinar-sinar itu.

Saya terfikir..






Beginikah gembiranya Allah bila hambaNya yang diciptakan menunaikan Solat ketika sudah tiba waktu solat.

Beginikah gembiranya Allah melihat hambanya sujud kepadaNya.

Beginikah gembiranya Allah apabila melihat hamba-hamba yang diciptakanNya mengikut segala syariat dan undang2 yang ditetapkannya demi kemaslahatan hambanya juga.

Jawapannya mestilah ya dan lebih lagi. Perasaan Sayang Allah kepada makhlukNya tidak dapat ditandingi oleh sebarang satu makhluk pun yang diciptakan Allah.

Kerana??

Allahlah Rabb dan dia yang paling Agung Yang Memiliki Arasy yang Tinggi. There is no way we can beat Him. He is most Merciful that we can't bear it..

2 comments:

areMaL said...

Salam
menarik :D perumpamaan yg hebat..

aufa zinnirah said...

salam...
analogi yg bgus..
bijaK mengaitkan sesuatu dgn sesuatu!