Monday, October 22, 2007

StuDy JerK x PEnat Ker?

Asyik study jer.. kome x penat ker?relaks..study x bergantung pada banyak masa yang kita belajar ttp bergantung banyak mana tanaga kita bagi menyerap ilmu..can u imagine? kelas tambahan punyer larr lamer,stp ari plk 2..bile kita letih minda kita juga akan letih.. justeru melemahkan tubuh bdn kita ,jadi bagi melancarkan proses pnyerapan ilmu,kita haruslah mempunyai tenaga yang cukup. bayakkan mandi supaya tubuh badan segar..

inilah antara tips2 yg parents saya syorkan dan melalui pengalaman saya sendiri:

* pertama sekali yg paling penting ialah semangat serta matlamat kita.pljr yg belajar tanpa matlamat ibarat melepaskan anak panah tanpa sasaran.jadi apa yg kita pelajari hanyalah sia2 belaka.kita berjaya bkn kerana guru,ibubapa tetapi diri kita sendiri.tidak pernah wujud pelajar yg bodoh tetapi pelajar yang kurang faham.jadi kita perlulah memberi seratus peratus tumpuan di dalam kelas.

*second is our God.kita mesti tahu bahawa Allah-lah yg mengurniakan segala jenis kejayaan.tanpa keizinan Allah nescaya tidak akan dtg kpd kita nikmat tersebut.berdoalah selalu.. sesungghnya Allah berfirman; 'berdoalah kpd-Ku nescaya akan aku perkenankan kpd-mu' atas perinsip inilah yang saya pegang.Allah sentiasa melihat dan mendengar hambanya jadi mengapa perlu kita lupa kpd Sang Pencipta?bila kita jumpa satu soalan yg kita buntu utk mdpt jwpn..mengapa tidak kita meminta tolong kepada Allah?

*tips ini saya peroleh dari kakak saudara saya..utk m'duduki peperiksaan besar spt pmr and spm, dinasihatkan byk membuat latihan..apbl buka sekolah,lebih kurang tempoh 10 bln utk m'duduki peperiksaan tersebut..jadi 5 bln pertama,pulunlah habiskan silibus dan 5 bln lagi hanya diisikan dgn latihan dari buku sekolah mahupun dibeli di kedai..lakukan sehingga kita nak termuntah pun tidak mengapa..yakinlah,soalan yg keluar pun lebih kurang samer jek..

colour banyak membantu kita terutama merangsang sel2 di dalam otak..jadi beli sebuah buku rujukan khas ttg mata pljrn yg kita peljari di mana kita bebas menconteng apa sahaja.. jadi isi penting kita highlight or kaler dgn warna yg garang,isi kurg penting warna yg sederhana dan x pntg lgsg tpi takut keluar exam warna yg lembut..harap berjaya bermain dgn warna.

2 comments:

DR. ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN said...

Ini lah nasihat yang paling berharga

DR. ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN said...

orang yang penat study ialah orang yang tak nak study. study sebenarnya sangat mempertenagakan. makin study makin kuat dan cergas tubuh badan